Aktualności

Aktualności / Oferta

KOLACJA KOLUMBIJSKA w Da Vinci
 
Cezar Lozano w duecie z Michałem Markowiczem przygotują smakowitości kuchni kolumbijskiej już 27.07.2019 r.
 
 MENU

• arepas z fasolą– małe, okrągłe placki kukurydziane, 
• ajiaco – kolumbijski rosół z dodatkiem kolendry, czosnku, ziemniaków, kaparów i szalotki;
• empanadas z sosem aij– smażone pierożki, podawane z mięsem mielonym lub z warzywami;
• deditos de queso –chrupiące paluszki wypełnione serem, który się rozpływa
• pescados – smażone ryby podawane z ryżem, maniokiem, plátano maduro oraz z niedużą ilością sałatki;
• arroz con leche – smażony ryż z cynamonem i wiórkami kokosowymi

Dodatki:
Salsa z krewetek z klendrą i chilli
Sos mango z kolendrą, czosnkiem i chilli
Sas biały jalapeno
Do picia:
• panela – nierafinowany, utwardzony napój z trzciny cukrowej, 
• kawa;
• pony malta – bezalkoholowy napój gazowany, produkowany na bazie słodu jęczmiennego, wody, cukru i karmelu. 
• agua de panela – gorący słodki napój, podobny do herbaty, robiony z panelas, podawany z dodatkiem limonki lub cytryny; 
ALKOHOLE
• piwo 
• wino

Kolumbijska kuchnia jest różnorodna, pełna smaków i aromatów, przede wszystkim dlatego, że powstała w wyniku przenikania się różnych kultur: tradycyjnej kuchni prekolumbijskiej z kuchnią hiszpańską i afrykańską. Potrawy są pyszne i aromatyczne.

Tę mieszankę smaków stworzyli napływający do Ameryki Południowej osadnicy z różnych stron świata. Różnorodność kolumbijskiej kuchni spowodowana jest również warunkami geograficznymi. Inne potrawy królują w okolicach Pacyfiku, inne w górskich rejonach Andów, jednak zawsze łączy je niepowtarzalny smak, który możesz odtworzyć w swojej kuchni.

W kolumbijskiej kuchni królują potrawy przygotowywane na bazie owoców, pikantnych sals, pszennych pierogów czy kukurydzianych placków, które modyfikowane są w zależności od regionu, z którego pochodzą.
Elementem wspólnym jest niepowtarzalny kolor i aromat dań, które królują na talerzach. Kolumbijską kuchnię możemy podzielić na kilka regionów: kuchnia Karaibów i Pacyfiku, w której ze względu na bliskość oceanu królują świeże ryby i owoce morza połączone z owocami i mleczkiem kokosowym.

W kuchni Amazonii, spotkamy bardzo egzotyczne smaki, takie jak amazońskie ryby czy indiańska mąka z juki, którą nazywa się maniokiem. Mieszkańcy Amazonii, wykorzystują ją praktycznie do wszystkich dań, a ich ulubioną potrawą są wypiekane z niej chlebki.

W kuchni Andów, gdzie mieszają się lokalne smaki z tradycyjną kuchnią hiszpańską, a mieszkańcy tego regionu najczęściej zajmują się pasterstwem, popularnymi daniami są potrawy z wykorzystaniem czerwonej fasoli, które pasterzom dodają siły i energii.
Najbardziej różnorodna mieszanka smaków i aromatów, króluje w Bogocie. Tam w zależności od dzielnicy, w której się znajdujemy, popularne są zupełnie inne dania i smaki. Wśród nich, tradycyjne kolumbijskie śniadanie – arepa, czy empandsa, wykorzystywane jako przekąska w ciągu dnia.

Cena za osobę – 95 zł
Liczba miejsc ograniczona. Rezerwacje pod nr tel 607 570 902

Poleć na weekend do PODZAMCZA

Zapraszamy na weekend do Podzamcza nie tylko rodziny – poza Centrum Nauki w bezpośrednim sąsiedztwie mamy: Zamek w Chęcinach, Jaskinię Raj, Skansen w Tokarni, Chęciny – miasto królewskie, gród średniowieczny w Siedlcach, basen zewnętrzny w Nowinach, a także możemy zaproponować spływy kajakiem po Nidzie. Nocleg zapewniamy w w bardzo przytulnym hotelu ***, a jedzonko palce lizać w wykonaniu mistrza Michała Markowicza.

 

 

 

 

REWOLUCJA W DA VINCI RESTAURACJA

Nowy szef kuchni – nowe menu – nowa aranżacja
 
Restauracja Da Vinci na nowego szefa kuchni – Michała Markowicza, dotychczasowego szefa kuchni restauracji Essence w hotelu Odyssey *****
 
Po kilku dniach ciężkiej pracy od dziś – 3 lipca 2019 r. zapraszamy na nowe doznania kulinarne. W nowej karcie pojawią się między innymi: śledź z kiszoną kapustą na słodko i majonezem z nasturcji, ośmiornica smażona w oliwie z bagietką na przystawkę.
Na danie główne polecamy steka z polędwicy wołowej, polędwicę z dorsza w palonym maśle czy wiosenne kaszotto, zaś na deser sernik lub parfait z chałwy z czekoladą.
 
   
Restauracja Da Vinci Restauracją Roku w powiecie kieleckim