Kuchnia polska w najlepszym wydaniu. Smaczna, zdrowa, bogata w smaki, aromaty a przede wszystkim na bazie doskonałych produktów od lokalnych dostawców. Ponadto w zaproponowanym menu na to wydarzenie nawiązujemy do pory roku. Dania skomponowaliśmy, uwzględniając składniki, które smakują najlepiej własnie jesienią. Jaka jest nowoczesna kuchnia polska? Czego spróbujecie podczas Tygodnia Kuchni Polskiej w naszej restauracji Da Vinci? tydzień kuchni polskiej
Jesienne Smaki – polskie produkty w centrum uwagi
Zainspirowani porą roku, postawiliśmy na dania, które najlepiej smakują właśnie jesienią. To czas, kiedy korzenne aromaty, warzywa korzeniowe i owocowe przetwory grają główne role. W menu znajdziecie zarówno klasyczne polskie smaki, jak i nowoczesne wariacje na ich temat. Starannie wyselekcjonowane składniki a także kreatywne połączenia smakowe to nasza odpowiedź na pytanie: „Jaka jest współczesna kuchnia polska?” tydzień kuchni polskiej
Co znajdziecie w menu podczas Tygodnia Kuchni Polskiej?
Przygotowaliśmy dla Was dwa zestawy dań, które z pewnością zadowolą każdego smakosza – zarówno mięsożerców, jak i wielbicieli kuchni roślinnej. Każdy z zestawów w wyjatkowej specjalnej cenie 69 zł.
ZESTAW MIĘSNY:
- Rozgrzewający bulion imbirowy z dynią
bulion / imbir / dynia / gruba kasza kuskus / warzywa korzeniowe
Aromatyczny, esencjonalny bulion z dodatkiem imbiru i dyni idealnie rozgrzeje Was w chłodniejsze dni. Kasza kuskus oraz warzywa korzeniowe nadadzą temu daniu głębię i sytość. - Pierś z kaczki w sosie demi-glace
pierś z kaczki / sos demi-glace / puree selerowe / pieczony seler / śliwka marynowana
Delikatnie przypieczona pierś z kaczki podana z aksamitnym puree selerowym i pieczonym selerem, uzupełniona wyrazistym sosem demi-glace i marynowaną śliwką. To klasyka kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. - Szarlotka z kruszonką migdałową
polskie jabłka / kruszonka migdałowa / cynamon / waniliowy sos angielski / biała czekolada
Tradycyjna polska szarlotka, której nie może zabraknąć w żadnym jesiennym menu. Dodatkowo podana z delikatnym waniliowym sosem angielskim i posypana kruszonką migdałową.
ZESTAW WEGETARIAŃSKI:
Jesień kojarzy nam się także z dynią, która znana w kuchni polskiej jest już od XVI w. Warzywo to zawiera witaminy i minerały, a także duże ilości beta-karotenu, czyli naturalnego przeciwutleniacza zapobiegającego powstawaniu nowotworów. To także źródło obniżającej cholesterol niacyny i wspomagającej układ odpornościowy ryboflawiny.
- Krem z dyni
dynia/ marchewka/ pietruszka/ chilli/ kasztany/ śmietana
Gęsta, aromatyczna zupa krem z dyni, idealnie doprawiona, podana ze smazonymi kasztanami. To esencja jesieni na talerzu. - Gołąbek z kaszą w sosie borowikowym
kapusta włoska / kasza / borowiki / śmietana
Gołąbek w nowoczesnym wydaniu – z polskiej baiłej kapusty, wypełniony kaszą i podany w kremowym sosie borowikowym. Idealne połączenie polskiej tradycji z nowoczesnym twistem. - Sernik z żurawiną
twaróg/ śmietana/ biała czekolada/ żurawina
Delikatny, kremowy sernik, którego kwaskowatość żurawiny podkreśla bogaty smak serowego wnętrza. Doskonałe zakończenie jesiennej uczty.
Staropolska polska kuchnia w restauracji Da Vinci
Kuchnia polska z roku na rok staje się coraz bardziej nowoczesna. Na naszych stołach królują rozwiązania popularne na całym świecie. Mimo takiej różnorodności nie warto rezygnować z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, która jest różnorodna, bogata w witaminy, minerały, a także ma wiele właściwości prozdrowotnych. Gości w Da Vinci witamy po staropolsku chlebem własnego wypieku z masłem.
Zarezerwuj swoje miejsce już dziś i daj się ponieść smakom polskiej jesieni! Nasze dania to nie tylko tradycja, ale również nowoczesne spojrzenie na kuchnię polską, pełną aromatów, kolorów i zdrowych produktów prosto z natury.
Już dziś serdecznie zapraszamy na Tydzień Kuchni Polskiej w Restauracji Da Vinci
4-24 listopada 2023 r.
Restauracja Da Vinci cieszy się tytułem najlepszej restauracji 2023 r. oraz 2024 r. w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, zaś restauratorka Renata Kamienik jest ambasadorką Kuchni Polskiej.