WYSOKIE STANDARDY I PASJA, KTÓRE ZYSKAŁY UZNANIE
Restauracja Da Vinci jest miejscem, które wyznacza nowe standardy w polskiej gastronomii. Dzięki zaangażowaniu, pasji i dążeniu do perfekcji, lokal zyskał szereg prestiżowych nagród. Nagrody nie tylko potwierdzają doskonałość oferowanych smaków. Dowodzą również, że jakość obsługi oraz umiejętność kreowania wyjątkowej atmosfery stanowią podstawę sukcesu. Przyjrzyjmy się zatem bliżej nagrodom, które Da Vinci otrzymała w ostatnich latach, oraz temu, jakie mają one znaczenie. Nagroda
Nagroda Viktora (2024)
Viktora to wyjątkowe wyróżnienie przyznawane za działalność, która pozytywnie wpływa na rozwój lokalnych społeczności oraz popularyzację kultury kulinarnej. Otrzymanie tej nagrody jest dowodem na to, że Da Vinci nie tylko tworzy doskonałe smaki, ale także angażuje się w budowanie więzi z lokalną społecznością. Ponadto Da Vinci promuje polską kulturę kulinarną na wyższy poziom. Tym samym to prestiżowe wyróżnienie, które podkreśla rolę Da Vinci w promocji regionalnej kultury kulinarnej. Viktoria jest więc dla nas nie tylko wyrazem prestiżu. To także zobowiązanie do utrzymania wysokich standardów, które zostały docenione przez kapitułę konkursu.
Jakie były brane kryteria pod uwagę?
- Jakość oferowanych potraw – uwzględnia się nie tylko smak, ale także innowacyjność i kreatywność w przygotowaniu dań. Każde z naszych przyrządzanych potraw to eksplozja smaków na talerzu. Dbamy nie tylko o smak ale również estetykę podania.
- Obsługa klienta – liczy się profesjonalizm jak i również przyjazne podejście do klientów, które budują pozytywne doświadczenia.
- Wpływ na rynek lokalny – nagradzane są firmy wspierające lokalne produkty i producentów, które mają znaczenie dla rozwoju lokalnej społeczności. Nasza karta menu bazuje głównie na produktach lokalnych. Naszym celem jest nie tylko rozwój naszego miejsca ale również wsparcie lokalnych podmiotów oferujących wysokiej jakości lokalne produkty. Naszą specjalnoscią w karcie są dania w których wykorzystywana jest jagniecina z Górna oraz karp z gospodarstwa rybackiego Biała Nida.
- Dbałość o środowisko – firmy, które stosują ekologiczne rozwiązania i minimalizują swój wpływ na środowisko, mają większe szanse na wyróżnienie.
- Zarządzanie i etyka biznesu – ważne są transparentność, uczciwość oraz odpowiedzialność społeczna.
Złoty Widelec (2024) Nagroda
Złoty Widelec to jedna z najważniejszych nagród w polskiej gastronomii, przyznawana restauracjom, które spełniają najwyższe standardy kulinarne i estetyczne. Otrzymanie tej nagrody to dowód uznania ze strony środowiska gastronomicznego, jak również klientów, którzy doceniają nie tylko smak potraw. To również dbałość o szczegóły oraz profesjonalizm zespołu Da Vinci. Złoty Widelec to synonim jakości i ekskluzywności, który stanowi dla Da Vinci kolejne świadectwo wysokiego poziomu.
Nagroda BEST OF AWARD OF EXCELLENCE (2024)
Poland 100 Best Restaurants jest międzynarodowym wyróżnieniem. Przyznawane jest tylko najlepszym restauracjom, które spełniają rygorystyczne wymagania dotyczące jakości serwowanych potraw, standardu obsługi jak i również estetyki lokalu. To prestiżowe wyróżnienie pozwala Da Vinci wyróżnić się na arenie międzynarodowej. Tym samym przyciągając klientów z całego świata, którzy pragną zasmakować w nowoczesnej kuchni polskiej z nutą elegancji i finezji.
Ambasadorka Kuchni Polskiej (2023)
W 2023 roku właścicielka restauracji Da Vinci – Renata Kamienik została wyróżniona tytułem Ambasadora Kuchni Polskiej. To niezwykle prestiżowa nagroda, przyznawana osobom, które promują polskie smaki oraz wspierają tradycję kulinarną w kraju i poza jego granicami. Tytuł Ambasadora jest wyrazem uznania dla wyjątkowych umiejętności i pasji, które sprawiają, że kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu przyciąga zarówno koneserów tradycyjnych smaków, jak i tych szukających kulinarnych niespodzianek. To wyróżnienie świadczy o dużym wpływie właścicielki na rozwój i popularyzację rodzimej kuchni.
Kim jest Renata Kamienik- właścicielka Da Vinci?
Renata Kamienik – to kobieta, która z dużą przyjemnością tworzy cudowne miejsce na turystycznej mapie Polski w Podzamczu – restaurację z hotelem DaVinci. Ponadto jest właścicielką AbiesVilla w Zagnańsku oraz prezeską zarządu Fundacji Rozwoju Aktywności „PROGRESS. To również członkini Stowarzyszenia Kobiety i Wino, członkini Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego. Ponadto jest członkinią Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz członkinią Polsko-Słowackiej Izby Przemysłowo-Handlowej.
Z wykształcenia jest politologiem, skończyła MBA w Gdańskiej Fundacji Kształcenia Menagerów. W latach 2006-2015 r. pracowała w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego w Departamencie Funduszy Strukturalnych. W obszarze od oceny formalnej przez merytoryczną, rozliczenia i kontrolę funduszy unijnych. Prywatnie jest żoną i mamą Wiktorii, Gosi, Adasia i Hani. Uwielbia kontakt z drugim człowiekiem – często mówi, że: każdy potrafi zabierać energię, nie każdy potrafi ją dawać. Zawodowo bardzo ceni profesjonalizm i merytoryczne podejście do tematu.
Drugie Miejsce w Rankingu Restauracji w Polsce (2024)
Rok 2024 przyniósł kolejne wyróżnienie w postaci drugiego miejsca w rankingu najlepszych restauracji w Polsce. Choć jest to niższa pozycja niż w roku poprzednim, wyróżnienie to nadal świadczy o wysokim poziomie, jaki Da Vinci niezmiennie utrzymuje. Konsekwencja w jakości świadczonych usług oraz kreatywność szefów kuchni sprawiają, że restauracja pozostaje jednym z najlepszych miejsc do odkrywania wyrafinowanych smaków.
Najlepsza Restauracja w Polsce (2023)
W 2023 roku Da Vinci zdobyła tytuł Najlepszej Restauracji w Polsce. To najwyższe wyróżnienie w branży gastronomicznej. Przyznawane przez uznanych krytyków kulinarnych oraz specjalistów oceniających nie tylko jakość potraw, ale również atmosferę, obsługę i estetykę lokalu. Tytuł Najlepszej Restauracji to zaszczyt, który otwiera przed Da Vinci drzwi do grona elitarnych lokali gastronomicznych w kraju jak i również na świecie.