TATAR WOŁOWY – klasyk w restauracji
TATAR WOŁOWY – klasyk w restauracji
Kulinarna podróż i niezapomniane smaki, a przy okazji trochę ciekawostek w menu restauracji Da Vinci. Tym razem opowiemy o tatarze wołowym, czyli befsztyku tatarskim przygotowanym według najstarszej znanej receptury oczywiście w wersji Fusion. Tatar wołowy
Tatar wołowy i jego początki…
Danie nie pochodzi od Tatarów. Większość z Was pewnie w pierwszej chwili by tak pomyślała. Otóż mięso wołowe przypominające dzisiejszego tatara wołowego po raz pierwszy pojawiło się w menu francuskich hoteli na przełomie XIX i XX w. Co ciekawe, w tamtym okresie potrawa występowała pod nazwą „beefsteack à l’Américaine”, czyli „befsztyk amerykański”. W 1921 r. legendarny francuski szef kuchni Auguste Escoffier umieścił w swoim przewodniku kulinarnym „beefsteack à la Tartare” (befsztyk tatarski), opisując go jako wersję wspomnianego befsztyka po amerykańsku podawanego bez żółtka, za to z sosem tatarskim. W rezultacie oba dania zmieniły się w jedno – znanego nam dzisiaj tatara.
Składniki i propozycja podania
Tatar wołowy często podawany jest na zimno przede wszystkim z dodatkami takimi jak kiszone ogórki, cebula, jajko czy chrupiące pieczywo. Tatar wołowy świetnie komponuje się z różnymi sosami, takimi jak sos tatarski czy sos z dijonu. Każdy składnik tatara wołowego odgrywa ważną rolę:
- mięso wołowe: jest najważniejszym składnikiem tatara wołowego. Najlepiej używać świeżego, wysokiej jakości mięsa, które jest dokładnie mielone lub krojone na małe kawałki,
- cebula: dodaje delikatnej słodyczy i chrupkości,
- kapary: dają daniu lekko kwasowy smak,
- ogórek kiszony: dodaje świeżości i lekkiej kwasowości,
- jajko: łączy składniki i nadaje potrawie kremowej konsystencji,
- sos Worcestershire: dodaje głębi smaku i nuty pikantności,
- musztarda: dodaje potrawie ostrości i pikantności.
Tatar wołowy – z czym go zatem łączyć?
Tradycyjnie do tatara, podawana jest zimna wódka. Ale… porzućmy tradycję. Wino to też dobry pomysł! Kiedyś wszystko było prostsze, do czerwonego mięsa otworzylibyśmy butelkę czerwonego wina i już. Dziś niekoniecznie. Zachęcamy do własnych poszukiwań. Nasze poszukiwania wina do tatara wołowego zakończyły się ostatnio przy półce z winami różowymi! W Da Vinci proponujemy najwyższej jakości różowe wino musujące wytwarzane metodą tradycyjną (szampańską) z czerwonych winogron pinot noir. Wino dojrzewa na osadzie przez 15 miesięcy. Wino niezwykle orzeźwiające a zarazem eleganckie i pięknie zbudowane. W ustach pełne, bogate, delikatnie musujące z nutami malin, truskawek i czerwonych porzeczek. Na podniebieniu zaś jest intensywne i uwodzicielskie z nutami czerwonych owoców i nutami cukierków – landrynek. Jakie wino trzymamy w dłoni? Hiszpańską cave – Cava Rosado Brut Familia Oliveda. Dlaczego jest to idealna kompozycja? Nasz tatar wołowy jest delikatny, letni, bez marynowanych dodatków, zaś z cudownym delikatnym sosem i kawiorem. |
Tatar wołowy to potrawa, która zachwyca delikatnością smaku świeżego mięsa, a jednocześnie pozwala na eksperymenty z dodatkami i przyprawami, co sprawia, że jest to danie atrakcyjne dla wielu smakoszy mięsa wołowego. Niezależnie od kulinarnych preferencji, tatar wołowy to eleganckie i pełne smaku danie, które z pewnością zadowoli miłośników kuchni mięsnej.