Lubicie pić trunki wysokoprocentowe? Jesli tak, świetnie trafiliście. Nasza restauracja to idealne miejsce na zorganizowanie dla Was wyjątkowej degustacji Okowit. To doskonała okazja, aby poznać głębię smaku i aromatu okowity, która jest dumą polskiego rzemiosła destylacyjnego. Czy jesteście ciekawi jak smakuje Okowita z rzemieślniczej gorzelni z 180 letnią tradycją?😉 Czy to w ogóle ma smak? Jak powstaje ten destylat i dlaczego tak długo pozostaje w pamięci? Czy nasi kucharze dobrze skomponowali menu do poszczególnych smaków okowity? Czy dacie radę wyczuć w smaku, czy aromacie która Okowita jest która? Odpowiedzi na te pytania i nie tylko poznacie podczas tego wyjątkowego wieczoru.
Już dziś zapraszamy Was na wyjątkową podróż smaków i historii podczas degustacji Okowity z Podola Wielkiego. Degustacja okowity to wydarzenie, które łączy tradycję, lokalną historię i wyśmienity smak destylatu. Czego możecie się spodziewać? Czy warto na nim się pojawić? Degustacja okowity Gorzelnia Podole Wielkie to miejsce o nieprzerwanej historii sięgającej 180 lat. W rezultacie alkohol tworzy się z myślą o idei „od pola do butelki”. Gorzelnia wytwarza wódki i okowity z własnych upraw, korzystając z najwyższej jakości ziemniaków, żyta, pszenicy i jęczmienia. Okowita, to nie tylko destylaty. Przede wszystkim to kawałek historii i charakteru surowca. W gorzelni Podole Wielkie okowity są rocznikowane. Nie tylko surowiec, ale również pogoda i odmiana zbóż lub ziemniaków mają wpływ na to, co znajduje się w butelce. W rezultacie są naprawdę wyjątkowe.
DEGUSTACJA OKOWITY- gość specjalny wydarzenia
Profesjonalną degustację okowity prowadzi Kamil Dolata z gorzelni Podole Wielkie.
Swoje doświadczenie zdobywał począwszy od bycia barmanem z ogromną pasją do kultury koktajlowej po zarządzanie barem i restauracją. Jest niezwykle otwarty i pozytywnie nastawiony do życia i ludzi. Prywatnie wielki fan football’u w szczególności FC Barcelony i wszelkich sportów zespołowych oraz tenisa. Smakosz rumu, polskiej wódki oraz (naszych) okowit. O Okowitach i pracy w Podolu Wielkim mówi: ,,Uwielbiam jej niepowtarzalny charakter, aromat oraz smak i ciepło, które rozgrzeje serce nawet najbardziej zagorzałego przeciwnika białych alkoholi.
Okowita- co Was czeka podczas wieczoru?
Podczas degustacji okowity będziecie mieli okazję spróbować różnych roczników Okowity, dzięki czemu będziecie mogli dostrzec subtelne różnice w smaku. Każdy rocznik niesie ze sobą unikalne cechy, związane z warunkami pogodowymi i wyborem konkretnych zbóż czy ziemniaków. Poczujecie intensywne aromaty, które emanują z każdej butelki Okowity. Długo rocznikowane destylaty z Podola Wielkiego charakteryzują się głębokimi, złożonymi zapachami, które przeniosą Cię do korzeni polskiej tradycji destylacji. Aby kompleksowo doświadczyć smaku Okowity podczas degustacji, bedziecie mieli okazję szkosztować idealnie sparowanych dań własnie z tym destylatem!
- Pate z wątróbki drobiowej/sos Worcestershire/musztarda djon/ocet cherry/pieprz cayenne/brioszka
- Śledź z Janowa/mus chrzanowy/burak/kardamon/gorczyca/chrunch koperkowy
- Pierś z kaczki sous vide/demi glace z czarnym bzem/mus z czerwonej kapusty/dziki brokuł
- Pierogi z jabłkiem i pigwą/kruszonka piernikowa/żelka jabłkowa/chips jabłka
Zapraszamy już dziś do rezerwacji najlepszego dla Was terminu- na tę wyjątkową podróż w świat smaków i aromatów. Termin oraz godzina do ustalenia- tel: 577450040